WJ-K Fotografie WJ-K Fotografie
home>Albums>Natuur>Fauna>Reptielen
Geochelone Sulcata reptiel reptielen reptile reptiles hagedis lizard lezard kikker frog grenouille pad toad crapaud krokodil crocodile schildpad turtle tortue
Full size:

Reptielen

De Centrochelys sulcata (sporenschildpad) is de grootste op het vasteland levende Schildpad.
Deze schildpadden kunnen tot 100 kg wegen en een schildlengte tot maximaal 83 centimeter bereiken. Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes van deze soort is dat de mannetjes een langere en aan de schildkant dikkere staart hebben dan de vrouwtjes en ze hebben een holler buikschild. Op de dijen van de sporenschildpadden zijn twee of drie vergrote beenplaten te zien.
De sporenschildpad komt voor van de westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan. De schildpad wordt wel eens als huisdier gehouden maar wordt extreem groot en zwaar en is bijzonder sterk.
De schildpadden zijn bij een gewicht van 15-20 kg geslachtsrijp en tijdens de paring maken de mannetjes een geluid dat lijkt op het geluid van een ezel. De vrouwtjes leggen maximaal drie keer per jaar 30 eieren. Het duurt lang voordat deze eieren uitkomen. Afhankelijk van de temperatuur en de conditie duurt het drie tot vijf maanden.

Width: 5184 x Height: 3456
File size: 13.3 MB
Color profile: sRGB IEC61966-2.1
ISO: 100