WJ-K Fotografie WJ-K Fotografie
uromastyx reptiel reptielen reptile reptiles hagedis lizard lezard kikker frog grenouille pad toad crapaud krokodil crocodile schildpad turtle tortue uromastyx reptiel reptielen reptile reptiles hagedis lizard lezard kikker frog grenouille pad toad crapaud krokodil crocodile schildpad turtle tortue uromastyx reptiel reptielen reptile reptiles hagedis lizard lezard kikker frog grenouille pad toad crapaud krokodil crocodile schildpad turtle tortue
home>Albums>Natuur>Fauna>Reptielen
Trachemys Scripta Elegans reptiel reptielen reptile reptiles hagedis lizard lezard kikker frog grenouille pad toad crapaud krokodil crocodile schildpad turtle tortue
Full size:

Reptielen

Trachemys scripta elegans (roodwangschildpad of roodwangsierschildpad) is een waterminnende schildpad uit de familie moerasschildpadden of Emydidae.
De roodwangschildpad is een ondersoort van de lettersierschildpad (Tracemys scripta). De schildpad heeft verschillende wetenschappelijke namen gehad, omdat de inzichten over de relatie van het dier met verwante soorten in de loop der tijd zijn veranderd. Een van deze oude namen die in literatuur veel wordt gebruikt, is Pseudemys scripta elegans.
De roodwangschildpad komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico.
De schildpad is een alleseter die zowel kleine dieren als plantaardig materiaal eet. Vijanden zijn grotere vleesetende reptielen zoals krokodilachtigen en rovende zoogdieren. De eieren en jonge schildpadjes worden door vele dieren gegeten, variƫrend van mieren tot vissen.
De schildpad dankt zijn naam aan de kenmerkende rode vlek op iedere zijkant van de kop. Rode vlekken komen ook wel voor bij andere schildpadden, maar zijn dan anders van vorm, grootte en positie op het lichaam.
Het schild en de rest van het lichaam is groen van kleur, met opvallende, gele strepen. De buikzijde is geel van kleur en heeft enkele donkere vlekken.

Width: 5184 x Height: 3456
File size: 12.8 MB
Color profile: sRGB IEC61966-2.1